fbpx

Yleisötyö

KYNNYS MATALAKSI! Yleisötyö parantaa taiteen saavutettavuutta ja lisää mahdollisuuksia osallistua taiteen tekemiseen & kokemiseen.

Lue lisää näistä:

Sirkusleirit
Sirkustyöpajat
Yleisökeskustelut
Opettajan materiaalit

Tanssiteatteri Hurjaruuthin yleisötyö on tärkeä linkki yleisön ja teatterin välillä. Hurjaruuth toimii eri-ikäisten ihmisten ja erilaisten ryhmien kanssa. Yleisötyöhön kuuluu työpajoja, keskustelutilaisuuksia, taiteilijatapaamisia ja ohjelmistokohtaisia yleisötyöprojekteja.

Tanssiteatteri Hurjaruuthin Talvisirkus on vuosina 2018-2020 mukana suuressa Taidetestaajat-hankkeessa, jossa yleisötyö on tärkeässä osassa. Kaikille Suomen kahdeksasluokkalaisille suunnattua hanketta rahoittaa Suomen Kulttuurirahasto ja Svenska Kulturfonden.

Vuosina 2014-2018 toteutettu yhteisöllinen sirkustaideprojekti Sirkus saapuu kaupunkiin on ollut tärkeä osa Hurjaruuthin yleisötyötä. Hanke sai tukea Helsingin kaupungilta. Hanke päättyi vuoden 2019 alkuun.

Esityksiin liittyvä yleisötyö antaa välineitä esityksen katsomiseen ja omiin tulkintoihin sekä perehdyttää esityksen teemoihin ja taustoihin. Hurjaruuthissa yleisötyö tarjoaa myös tärkeän mahdollisuuden kokeilla itse: muun muassa sirkustaitoja, tanssia ja teatteria! Yleisötyön avulla katsoja pääsee osalliseksi taiteen tekemisen prosessia ja voi kurkistaa kulissien taakse sirkuksen, tanssin ja teatterin lumoavaan maailmaan.

Hurjaruuthin oma sirkusopinahjo Tonttukoulu on tavoitteellista taidekasvatusta; Tonttukoulu antaa sirkusopetusta neljänä päivänä viikossa. Lisäksi Hurjaruuth tarjoaa ympäri vuoden sirkus-, tanssi ja teatterityöpajoja sekä koulutusta, ohjelmistokohtaisesti suunniteltuja erikoistyöpajoja, keskustelutilaisuuksia ja muuta yleisötyötä.

Esityksiin liittyviä työpajoja ovat olleet mm. vuonna 2011 Kiljusen herrasväki -esitykseen liittynyt Melunkesytystyöpaja, jossa tanssin ja liikkeen keinoin pohdittiin Kiljusten tarinaa ja rakennettiin mm. oma melukone. Vuonna 2008 Pieni Merenneito -esitykseen liittynyt Vesihissi-työpaja vei matkalle merenalaiseen maailmaan, ja pajassa lapset pääsivät toteuttamaan oman varjoteatteriesityksen. Keväällä 2013 Teatterikorkeakoulun tanssi- ja teatteripedagogiikan opiskelijat toteuttivat Jörö-Jukka esityksen yhteyteen päiväkodeille ja koululaisryhmille työpajoja, joissa lapset päivittivät Jörö-Jukka-tarinat tähän päivään.

Keväällä 2015 Peukalo-Liisa -esityksen valmistumisprosessiin pääsi osalliseksi Taikava-hankkeen päiväkoti. Esikoululaiset osallistuivat Peukalo-Liisaan liittyviin työpajoihin ja ennakkonäytökseen. Kevään 2014 Piparkakkupoika-esitykseen liittyi karkulaisteemaa käsittelevät teatterityöpajat.

Lentävä sirkus -työpajoissa vuosina 2008-2013 osallistujat pääsivät toteuttamaan sinitaustatekniikan avulla omat sirkusvideot itse suunnittelemissaan lavasteissa. Lentävä sirkus toteutettiin yhteistyössä Kaapelitehtaalla sijaitsevan Teatterimuseon kanssa.

Myös monet erityisryhmät ovat löytäneet Tanssiteatteri Hurjaruuthiin, ja esteettömyyteen on kiinnitetty paljon huomiota. Työpajoihin ja esityksiin osallistuu huomattava määrä erityisryhmiä lapsista vanhuksiin. Nykysirkus- ja tanssiteatteriesitykset soveltuvat hyvin katsottavaksi ja koettavaksi kaikille ryhmille. Monille erityisryhmille Talvisirkuksesta ja Hurjaruuthin muista esityksistä on tullut jo monivuotinen perinne. Talvisirkuksen katsomossa on kahdeksan pyörätuolipaikkaa, Hurjaruuthin omalla studionäyttämöllä viisi.

Tanssiteatteri Hurjaruuthi toteutti myös monivuotisen yhteisöllisen sirkustaideprojektin (vuosina 2014-2016 Ruoholahden ja Jätkäsaaren alueella ja 2017-2018 Itä-Helsingissä). Sirkus saapuu kaupunkiin -hanketta tuki Helsingin kaupunki.

Lisätiedot: Tanssiteatteri Hurjaruuth, puh. 09 565 7250 tai info(at)hurjaruuth.fi