Talvisirkuksen historia
Lämminhenkinen koko perheen Talvisirkus on ihastuttanut katsojia jo vuodesta 1994. Monille perheille Talvisirkuksesta on muodostunut joulunajan traditio, mutta joka vuosi myös uudet yleisöt löytävät Talvisirkuksen pariin. Talvisirkusten nimet voivat nostattaa monissa nostalgisia väreitä: Vega, Tähti, Taika, Kuusi, Sirius, Nauru, Lumi, Aika, Poro, Valo, Tuike, Sika, Nenä, Afrikka, Kosmos, Uni, Matkalla…
Kriitikot ja katsojat ovat rakastaneet Talvisirkuksia, ja monilla on yli parinkymmenen erilaisen sirkuksen joukossa oma ehdoton suosikkinsa. Talvisirkus on palkittu Sirkuksen Lumo -palkinnolla ja vuonna 2012 Helsingin Sanomien kulttuuritoimitus valitsi Talvisirkus Afrikan yhdeksi ”Vuoden huipuista”, eli vuoden 2012 mieleenpainuvimmista ja koskettavimmista taide-elämyksistä.
Nainen Talvisirkusten takana on Tanssiteatteri Hurjaruuthin taiteellisena johtajana vuoteen 2019 saakka toiminut Arja Pettersson, joka on ohjannut kahdestakymmenestäkuudesta Talvisirkuksesta 18 ja tuonut Talvisirkusten myötä nykysirkuksen pysyvästi Suomeen. Alusta saakka aina vuoteen 2014 saakka mukana oli myös visualisti, pukusuunnittelija Kirsi Manninen, jonka käsialaa Talvisirkuksen legendaarinen Sika, ranskanpottupartaiset Tontut ja Rotat sekä lukuisat muut sirkushahmot ovat.
Talvisirkuksia on ollut tekemässä myös useat vierailevat ohjaajat, kuten Maksim Komaro, Liisa Risu, Davide Giovanzana, Hannu Raatikainen ja Sanna Silvennoinen.
Lukuisat suomalaiset sirkustaiteilijat ovat aloittaneet uransa Talvisirkuksesta. Esiintyjäkaartissa on nähty vuosien varrella kansainvälisiä huippuartisteja ja sirkusorkesterina ovat toimineet monet hienot kokoonpanot kuten Trio Bordurka, Cleaning Women, Nieminen ja Litmanen, Valtteri Pöyhönen, Petteri Rajanti, Peloton sekä Kuukumina.
Talvisirkuksen katsomossa kohtaa usein monta sukupolvea: isovanhemmat, vanhemmat ja lapset. Talvisirkuksessa käy myös paljon nuoria ja aikuisryhmiä, työporukoita ja pikkujoulunviettäjiä. Sanattoman tarinankerronnan ansiosta Talvisirkus on kaikkien ulottuvilla ja sopii hyvin myös kansainvälisille katsojille. Esteettömyyteen on kiinnitetty huomiota ja pyörätuolipaikkoja löytyy katsomosta kahdeksan.
Katsojien kommentteja Talvisirkuksista:
”Kukaan ei voi olla pitämättä tästä! Taidokas, hillitön, hauska! Ihana musiikki, tyylikäs visuaalinen ilme ja silmänruokaa kaikille!”
”Kertakaikkisen hieno esitys — sopii kaikenikäisille!”
Talvisirkukset aikajärjestyksessä:
2019 Talvisirkus BAU, ohjaus Liisa Risu
2018 Talvisirkus Rakkaus, ohjaus Sanna Silvennoinen
2017 Talvisirkus Play, ohjaus Davide Giovanzana
2016 Talvisirkus Muisti, ohjaus Arja Pettersson
2015 Talvisirkus Matkalla, ohjaus Maksim Komaro
2014 Talvisirkus Uni, ohjaus Arja Pettersson
2013 Talvisirkus Kosmos, ohjaus Davide Giovanzana
2012 Talvisirkus Afrikka, ohjaus Arja Pettersson
2011 Talvisirkus Nenä, ohjaus Liisa Risu
2010 Talvisirkus Sika, ohjaus Arja Pettersson
2009 Talvisirkus Tuike, ohjaus Hannu Raatikainen
2008 Talvisirkus Valo, ohjaus Arja Pettersson
2007 Talvisirkus Poro, ohjaus Arja Pettersson
2006 Talvisirkus Aika, ohjaus Arja Pettersson
2005 Talvisirkus Lumi, ohjaus Arja Pettersson ja Liisa Risu
2004 Talvisirkus Nauru, ohjaus Arja Pettersson ja Liisa Risu
2003 Talvisirkus Sirius, ohjaus Arja Pettersson
2002 Talvisirkus Kuusi, ohjaus Liisa Risu
2001 Talvisirkus Säde, ohjaus Arja Pettersson
2000 Talvisirkus Taika, ohjaus Arja Pettersson
1999 Talvisirkus Lumous, ohjaus Arja Pettersson
1998 Talvisirkus Tähti, ohjaus Arja Pettersson
1997 Talvisirkus Vega, ohjaus Arja Pettersson
1996 Talvisirkus, ohjaus Arja Pettersson
1995 Joulusirkus, ohjaus Arja Pettersson
1994 Joulusirkus, ohjaus Arja Pettersson